Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου «Learning for Security - L4S» που συγχρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έρευνα. Συντονιστής του έργου και διοργανωτής του συνεδρίου ήταν η Deloitte Business Solutions Α.Ε. ενώ από την Ελλάδα οι συνδιοργανωτές ήταν το ALBA Graduate Business School και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. To ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο «L4S» έχει αναπτύξει εκπαιδευτικές εφαρμογές χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες προσομοίωσης, με σκοπό την ανάπτυξη ατομικών και ομαδικών δεξιοτήτων συνεργασίας στη διαχείριση κρίσεων στο χώρο των μεταφορών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου καθώς και να συμμετέχουν σε ειδικά εργαστήρια (workshops) στις εφαρμογές προσομοίωσης.
Πιο συγκεκριμένα, οι σύνεδροι, που προέρχονται κυρίως από το χώρο των μεταφορών, της εκπαίδευσης και της πολιτικής προστασίας, παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των εκπαιδευτικών εφαρμογών προσομοίωσης του L4S από τους Δρ. Albert Angehrn (INSEAD - Γαλλία) και Δρ. Paolo Petta (Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης - Αυστρία). Στη συνέχεια διεξάχθηκαν δύο παράλληλα ειδικά εργαστήρια (workshops). Στο πρώτο οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το παίγνιο προσομοίωσης «Mayday Μayday» με εισηγητή τον καθηγητή Albert Angehrn. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με τη χρήση εφαρμογών multimedia (βίντεο) και ανέλυσε με συστημικό και εποικοδομητικό τρόπο τα οργανωσιακά εμπόδια που εμφανίζονται κατά τη διαχείριση κρίσεων στο χώρο των μεταφορών και των επιχειρήσεων, προτείνοντας τρόπους για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του οργανισμού. Στο δεύτερο εργαστήριο σύνεδροι κυρίως από το χώρο των εναέριων μεταφορών συμμετείχαν στο παίγνιο προσομοίωσης «Crisis Team» με εισηγητή τον καθηγητή Πληροφοριακών Συστημάτων του ALBA Graduate Business School Δρ. Νικόλαο Μυλωνόπουλο. Το «Crisis Team» εισήγαγε τους συμμετέχοντες στο πιεστικό περιβάλλον μιας αεροπορικής κρίσης ενώ κατέδειξε την κρισιμότητα της συνεργασίας κατά τη διαχείρισή της.
Κατά τη διάρκεια του ISCM 2011, οι σύνεδροι παρακολούθησαν τον κεντρικό ομιλητή του συμποσίου, καθηγητή Sanjay Sarma από το Massachusetts Institute of Technology (MIT, ΗΠΑ), ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις βασικές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στις μεταφορές καθώς και στις σύγχρονες τεχνολογίες οι οποίες θα εφαρμόζονται στο άμεσο μέλλον (σένσορες, RFID, κα). Στο συμπόσιο πραγματοποιηθήκαν επίσης ομιλίες για τη διαχείριση κρίσεων από επιφανή στελέχη οργανισμών, όπως του κυρίου Α. Αραβανή, COO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του κυρίου Ε. Βορδώνη, Executive Director της Thenamaris Ships Management.
Επιπρόσθετα, έλαβαν χώρα δύο πάνελ με αντικείμενα την ανάπτυξη των δεξιοτήτων διαχείρισης κρίσεων στις εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές. Στα πάνελ συμμετείχαν διεθνείς προσκεκλημένοι από φορείς και οργανισμούς με ειδίκευση στις μεταφορές όπως η FREQUENTIS (Αυστρία), το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνο (Ιταλία), το Λιμάνι της Βαρκελώνης (Ισπανία), το Πανεπιστήμιο του Greenwich (Αγγλία) κ.α. . Κατά τη διάρκεια του συμποσίου παρουσιάστηκαν επίσης και επιπρόσθετα ερευνητικά έργα του 7ου Προγραμματικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο τη διαχείριση κρίσεων και την ασφάλεια στα οποία συμμετέχουν και ελληνικοί φορείς (BEMOSA, PANDORA, BRIDGE, E-SPONDER, CAST).
Περισσότερες πληροφορίες για το «L4S» είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του έργου www.l4S-project.info. Οι παρουσιάσεις του συμποσίου είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα Knowledge Community του L4S http://l4s.fvaweb.eu (η πρόσβαση στο Knowledge Community είναι δυνατή και μέσω της ιστοσελίδας του έργου).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!